Cultuurkennis
In de eerste twee jaren van de vakopleiding aan de kunstacademie kregen we een grondig overzicht van de kunst van voornamelijk West-Europa, vanaf de allereerste grottekeningen in de prehistorie tot en met de huidige moderne kunstwereld, waarin de vele stromingen en stijlen elkaar steeds sneller opvolgen. Het jaar daarna werden de lessen voortgezet met kunstbeschouwing over allerlei onderwerpen.
Ik vond het interessant om te zien hoe de kunstschilders door de eeuwen heen werden geïnspireerd door het werk van hun voorgangers. Ze leerden veel van hen door hun werk nauwgezet te kopiëren, waarbij ze hun ogen en handen trainden in het analyseren van wat ze precies zagen. Verder vergrootten zij hun praktijkervaring ermee: ze leerden zichzelf de vaak moeilijke onderdelen oefenen van het mengen van de juiste kleur, het vaardig omgaan met potlood, pen of penseel, het trefzeker schetsen van gelijkenis, het weergeven van een goede structuur of juiste stofuitdrukking, enz.
Maar ook haalden de kunstenaars hun onderwerpen niet alleen uit hun eigen omgeving, maar zochten ze eveneens in bestaand werk naar nieuwe ideeën om die dan in een eigen stijl op een totaal andere manier uit te voeren. Zo werden er bijvoorbeeld abstracte werken gemaakt van realistische voorbeelden of kleurrijke uitvoeringen van zwart-wit voorstellingen.
Toen ik dat eenmaal doorhad, vond ik het hele lange verleden van die voor mij soms wat saaie en melancholieke kunstwereld uitermate boeiend worden. En nog steeds blijf ik daar nieuwe aspecten in ontdekken en kom ik niet uitgekeken.
Hieronder een aantal kopieën van bekende kunstwerken:
[omhoog]